ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Βρίσκεστε στην ορεινή Ρούμελη, σε μια περιοχή που η κτηνοτροφία και η τυροκομία ασκούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια, μήν περιμένετε να ξεφύγετε από την πανταχού παρούσα κρεοφαγία. Στα μεν τουριστικά χωριά θα βρείτε πολλές ταβέρνες αλλά λίγες επιλογές, αφού όλες κινούνται λίγο πολύ στα ίδια, αν και υπάρχουν πάντα οι εξαιρέσεις. Ομως στις διαδρομές στα βουνά θα συναντήσετε κάποια παλιά ή νέα χάνια όπου θα βρείτε καλά σπιτικά πιάτα.
Η Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου είναι ένας φυσικός παράδεισος, μία πηγή πλούτου για τους κατοίκους της περιοχής- και όχι μόνο-, δίνοντας προϊόντα ιδιαίτερης γαστρονομικής αξίας, τα οποία δημιουργούν εκλεκτά πιάτα. Το αυγοτάραχο Μεσολογγίου (Π.Ο.Π.), προϊόν αναγνωρισμένο παγκοσμίως, είναι ένα από τα κορυφαία προϊόντα του πλανήτη.
Ένας άλλος μεγάλος θησαυρός της Λιμνοθάλασσας είναι το αλάτι. Λειτουργούν δύο αλυκές, η Άσπρη και της Τουρλίδας.
Από το τραπέζι των Αιτωλοακαρνάνων δεν απουσιάζουν φυσικά και οι χειροποιήτες πίτες, όπως η Χλωρόπιτα (πίτα από χλωρό τυρί με αυγά και αλάτι με φύλλο ή ξεσκέπαστη με λάδι ή βούτυρο) χορτόπιτα, κορδόπιτες, τραχανόπιτες και η φημισμένη μακαρονόπιτα.