Σύνδεση
Satelite Map
ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Η Αιτωλοακαρνανία έχει ένα μεγάλο ορεινό δίκτυο, κατακερματισμένο σε επιμέρους διακεκριμένους ορεινούς όγκους. Στο μέσον της δεσπόζει η οροσειρά του Παναιτωλικού (1924μ.), του υψηλότερου όρους της. Στα ΝΑ του Παναιτωλικού βρίσκονται τα βουνά της Ναυπακτίας, τα γνωστά Κράβαρα. Στο Νότο απλώνεται η χαμηλή οροσειρά του Αρακύνθου (Ζυγός) και κάποια απομονωμένα χαμηλά βουνά, όπως η Βαράσοβα και η Παλιοβούνα, που οι όγκοι τους ξεχωρίζουν από πολύ μακριά καθώς στέκονται δίπλα στην θάλασσα σαν βράχοι θεόρατοι, ξεκομμένοι. ΒΑ του Παναιτωλικού απλώνεται η οροσειρά των ορέων του Βάλτου, που ανεβαίνει προς τον Βορρά μέχρι να συναντήσει τα Τζουμέρκα στην Αρτα. Τέλος, στα Δ και ΝΔ του Παναιτωλικού, και σε απόσταση από αυτό, βρίσκονται η χαμηλή οροσειρά του Θύαμου και τα Ακαρνανικά όρη, που επίσης οι ρίζες τους βρέχονται από την θάλασσα.

Οι ορεινοί όγκοι της Αιτωλοακαρνανίας σχίζονται από μεγάλα γεωλογικά ρήγματα, από Β πρός Ν, που δημιουργούν τις κοιλάδες όπου βρίσκουν διέξοδο προς την θάλασσα τα μεγάλα ποτάμια του Αχελώου και του Ευήνου, και όπου ένα πλήθος από λίμνες και λιμνοθάλασσες δημιουργούν το πιό πλούσιο υδατικά τοπίο της Ελλάδας.

Οι μεγάλες χαράδρες και βραχώδεις ορθοπλαγιές είναι το χαρακτηριστικό αυτών των βουνών, που τους δίνει μια εντύπωση πολύ εντυπωσιακότερη από το πραγματικό (αριθμητικό) τους υψόμετρο. Καθώς μάλιστα αυτές οι ορθοπλαγιές σβήνουν στα νερά της θάλασσας, συχνά χωρίς την παρεμβολή καμμιάς ακτής, η εικόνα τους είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή.

Περισσότερα
ΥΔΑΤΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ

Η Αιτωλοακαρνανία είναι η πιο πλούσια υδρολογικά περιοχή της Ελλάδας και μία από τις πλουσιότερες της Ευρώπης. Στην περιφέρειά της συναντούμε δύο μεγάλα ποτάμια τον Αχελώο και τον Εύηνο (χωρίς να υπολογίζουμε τον Μόρνο που είναι το γεωγραφικό της όριο με την Φωκίδα), που στον ρου τους μέσα στην Αιτωλοακαρνανία σχηματίζουν τέσσερις μεγάλες τεχνητές λίμνες.

Επίσης, η Αιτωλοακαρνανία εκτός από τα δύο αυτά ποτάμια, έχει έξι ακόμη φυσικές λίμνες, με σημαντικότερη βέβαια την Τριχωνίδα, που είναι η μεγαλύτερη φυσική λίμνη της Ελλάδας (100.000 στρ.)

Τέλος, στην Αιτωλοακαρνανία έχουμε και δυό από τις μεγαλύτερες και σπουδαιότερες λιμνοθάλασσες της Ελλάδας: του Μεσολογγίου και του Αιτωλικού. Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθεί πως οι εκβολές (δέλτα) του Αχελώου είναι ένας από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της Ελλάδας και της Ευρώπης, τόσο για την ορνιθοπανίδα του όσο και για την θαλάσσια πανίδα του.

Περισσότερα
ΧΛΩΡΙΔΑ & ΠΑΝΙΔΑ

To όρος Παναιτωλικό είναι προστατευόμενη περιοχή του διεθνούς δικτύου NATURA 2000. Μαζί με τα όρη Καλιακούδα και Χελιδόνα της Ευρυτανίας αποτελούν μιά γεωλογική και βιολογική ενότητα, σαν η νοτιότερη κατάληξη της Πίνδου. Χαρακτηριστικό των απότομων εντυπωσιακών πλαγιών του είναι η έντονη δασοκάλυψη από έλατα (από τα 700 ως τα 1600μ.) Οι κορυφές του (60.000 στρ. πάνω από 1000μ. υψόμετρο) θεωρούνται οικολογικά σημαντικές, τόσο για την χλωρίδα τους όσο και για την ορνιθοπανίδα τους.

Εκτός από τη χλωρίδα, οι εξαιρετικές περιβαλλοντολογικές συνθήκες δημιουργούν έναν ιδανικό τόπο και για τη πανίδα της περιοχής και αποτελούν μέρος επιβίωσης για άγρια ζώα, πτηνά, ερπετά. Αξιοσημείωτο παράδειγμα αποτελούν τα άγρια άλογα του Πεταλά. Πρόκειται για αγέλη 500 περίπου αλόγων δεύτερης και τρίτης γενιάς, τα οποία γεννήθηκαν σε άγριες συνθήκες και ζουν ελεύθερα στη περιοχή του Πεταλά του Δ.Δ. Λεπενούς.

Περισσότερα
ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τα βουνά της Αιτωλοακαρνανίας είναι μια συνεχής έκπληξη μπροστά στις δυνάμεις της φύσης. Τα πιο εντυπωσιακά τοπία είναι αυτά που το βουνό συναντά το νερό: η ορεινή κοιλάδα του ρου του Αχελώου, οι κοιλάδες και τα φαράγγια του Ευήνου και των παραποτάμων του, οι ορθοπλαγιές της Βαράσοβας που ξεπροβάλουν κάθετα μέσα από την θάλασσα.

Το πιό γνωστό και εντυπωσιακό τοπίο, καθώς μέσα του περνά ο δρόμος που συνδέει τον κάμπο του Μεσολογγίου με αυτόν του Αγρινίου, είναι το φαράγγι της Κλεισούρας, που σχίζει τον Αράκυνθο κατακόρυφα.

                                                                                ΔΑΣΟΣ ΤΟΥ ΦΡΑΞΟΥ 
Ένα απο τα πιο σημαντικά φυσικά αξιοθέατα του νομού είναι το δάσος του Φράξου, στη νότια πλευρά του χωριού Λεσινίου. Έχει χαρακτηριστεί ως Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλους και συμπεριλαμβάνεται στο πανευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000. Πρόκειται για ένα υγρόφιλο δάσος το οποίο απο το 1930 άρχισε να αποξηραίνεται σταδιακά. Το 1985 ανακηρύχθηκε διατηρητέο «Μνημείο της Φύσης».

 

 

Περισσότερα
Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας
Αδελφών Παπαστράτου 53 & Σμύρνης 1, Αγρίνιο, 30131
26410 74500

espa-banner
Πολιτική Ασφάλειας / Όροι Χρήσης

Παρακαλώ περιμένετε να συνδεθείτε.