Σύνδεση
Satelite Map

ΜΝΗΜΕΙΑ & ΤΟΠΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

ΜΟΝΗ ΜΥΡΤΙΑΣ

Οι πολλές ιστορικές περιπέτειες του τόπου, αλλά και η φτώχεια των ορεινών αυτών τόπων, δεν του επέτρεψαν να φιλοξενεί πολλά σημαντικά μνημεία (αντίθετα με τα πεδινά μέρη της Αιτωλοακαρνανίας που βρίθουν από αυτά).

Το σημαντικότερο μνημείο της ορεινής Αιτωλοακαρνανίας είναι ο αρχαιολογικός χώρος του αρχαίου Θέρμου, που αν και κατεστραμμένος από τους Ρωμαίους παραμένει ένα πολύ σημαντικό μνημείο της αρχαϊκής και κλασικής Ελλάδας.

Κοντά στο Θέρμο, στο χωριό Μυρτιά της Τριχωνίδας υπάρχει το βυζαντινό μοναστηράκι της Παναγίας Μυρτιώτισσας. Το καθολικό του είναι ένα μικρό, κομψό και ζεστό σύμπλεγμα τριών κτηριακών φάσεων από ρον 12ο ως τον 17ο αι., διακοσμημένο με αντίστοιχα ζωγραφικά σύνολα. Οι τοιχογραφίες του είναι αληθινά μνημεία τόσο της υστεροβυζαντινής επαρχιακής αγιογραφίας όσο και της μεταβυζαντινής.

Μεταξύ Μυρτιάς και Θέρμου, βρίσκεται ο οικισμός της Αγίας Σοφίας, κατοικημένος κι αυτός από τα πανάρχαια χρόνια. Σε αυτόν βρίσκονται τρεις υστεροβυζαντινές (13ος αι.) εκκλησίες, που χτίστηκαν στην θέση του αρχαίου ναού της Αρτέμιδος, με βασιλική χορηγία.

                                                                                 ΑΡΧΑΙΕΣ ΟΙΝΙΑΔΕΣ

Δυτικά του χωριού Κατοχής και σε ύψωμα γεμάτο βελανιδιές βρίσκονται οι αρχαίες Οινιάδες. Όταν βρεθείτε εκεί θα θαυμάσετε τα μεγαλοπρεπή τείχη και τον αξιοθαύμαστο κόκκινο πύργο. Τα τείχη είναι χτισμένα με το πολυγωνικό σύστημα και διαμορφώνονται σε μεγάλο περίβολο.

                                                                                  ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ 

Η Αιτωλοακαρνανία είναι ένας νομός με τα περισσότερα αρχαία θέατρα στην Ελλάδα. Ο συνολικός αριθμός ανέρχεται στα 6 θέατρα, τα οποία βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία της περιοχής. Το μεγαλύτερο απο αυτά θεωρείται το αρχαίο θέατρο Στράτου. Μπορούσε να δεχθεί έως και 7000 θεατές. Βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της αρχαίας πόλης Στράτου (άλλοτε πρωτεύουσα των Ακαρνάνων).

Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας
Αδελφών Παπαστράτου 53 & Σμύρνης 1, Αγρίνιο, 30131
26410 74500

espa-banner
Πολιτική Ασφάλειας / Όροι Χρήσης

Παρακαλώ περιμένετε να συνδεθείτε.